VOOR WIE

Voor mensen die een plotselinge, schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt

Er is iets gebeurd wat altijd alleen anderen overkwam, redelijk ver weg van je eigen bed, en nu overkomt het plotseling jezelf: een schrikbarende diagnose, een ingrijpende gebeurtenis met je partner, je baan plotseling op de helling, een ongeval waar je kind bij betrokken is, iemand dichtbij gaat dood. En jij moet door blijven leven. Hoe doe je dat? Hoe kun je hier ooit doorheen komen?

Voor mensen die een verlies meemaken waar ze al langer bang voor waren

Op een dag sterft je partner, je ouder, je kind of je vriendin, waar je lange tijd voor gezorgd hebt. Je blijft met lege handen achter, opeens zonder de dagelijkse zorgtaak, alleen en met wisselende emoties, zoals verslagenheid, verdriet, uitputting, opluchting en andere.

Voor mensen die klachten krijgen die te maken hebben met een verlies lang geleden

Toen was er misschien gewoonweg geen tijd voor rouwen of had je nog zoveel anders aan je hoofd of was je nog een kind. Stil staan bij wat je was overkomen kon toen in ieder geval niet of er was niemand die er aandacht aan besteedde. Nu, jaren later, krijg je er opeens last van!

Een stortvloed aan emoties of juist totale verdoving

De emoties waarmee je afwisselend te maken hebt in bovengenoemde en soortgelijke gevallen, kunnen heel divers zijn:

  • verslagenheid of intens verdriet,
  • angst of juist boosheid,
  • gevoelens van eenzaamheid of van uitzichtloosheid,
  • er kan opluchting zijn, waar men zich dan weer schuldig over kan voelen.

Lichamelijk gebeurt er ook van alles:

  • slapeloosheid bijvoorbeeld,
  • het alsmaar koud hebben,
  • moeheid of concentratiestoornissen.

Elk rouwproces is uniek en verloopt weer anders

Dat maakt dat men zich onbegrepen kan voelen, juist ook door mensen dichtbij, die een eigen, heel ander proces doormaken.

Mannen en vrouwen zijn verschillend

Rouwen is bij een ieder anders. Vaak is er een verschillend rouwproces tussen een man en een vrouw omdat ze vaak anders hebben leren omgaan met emoties. Wellicht heb je als man geprobeerd je verdriet voor je te houden. En op een dag merk je dat deze strategie niet meer werkt.